Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu
Érdi Kincses Óvoda
      Óvodánk a lakótelep közepén egy „Zöld sziget” a gyermekek számára. Pedagógiai programunk a környezettudatos nevelés köré épül. Szeretnénk, ha az óvodásaink megismernék, szeretnék, tisztelnék és óvnák a természetet, a természeti értékeket. Ennek érdekében biztosítjuk a megfelelő időt, helyet és eszközöket a spontán és szervezett tapasztalat-és ismeretszerzésre.
 
 • Séták, kirándulások, az udvari tevékenység közben megfigyeljük a természetes környezet változásait, az időjárás hatásait a növényekre, állatokra. Az összegyűjtött terméseket, magvakat. leveleket felhasználjuk a foglalkozásainkhoz. Ellátogatunk a közeli kiskertekbe, piacra, a megvásárolt gyümölcsökből, zöldségekből salátákat, kompótot, befőtteket, savanyúságot készítünk.
 • Csoportjainkba természet-illetve élősarkot alakítottunk ki. A gyerekek megismerkedhetnek a magvak csiráztatásával, növények hajtatásával. Kísérleteket végzünk, hogy milyen hatása van a növényekre a fény, víz, a talaj hiányának/ túlzott mennyiségének.
   
 • Folyosónkon interaktív fal teszi lehetővé, hogy a gyerekek közelebbről is megtapasztalják a természetes környezet tárgyait, eszközeit, ezeket évszakoknak, különböző aktualitásoknak megfelelőn változtatjuk, cseréljük pl. kőzetek, ásványi anyagok, kagylógyűjtemény, természeti képződmények; madárfészek kihelyezése; rovarok, bogarak nagyítóval való megfigyelése, egy kisebb polcon természettel, állatokkal kapcsolatos könyvek folyamatos cseréje történik.
 • Magaságyások kialakításával lehetővé tesszük, hogy a gyerekek megismerjék a növények fejlődését, ültetését, gondozását, ezekhez méretükhöz igazított eszközöket biztosítunk.
 • Szülőkkel, gyerekekkel közös programként udvari nagytakarítást szervezünk. Bevonjuk a családokat óvodánk zöld részeinek szépítésére, növényeink bővítésére.
 • Piktogramokkal segítjük a növények, bokrok megismerését.
 • Nagy hangsúly fektetünk a fenntartható, környezetvédő szemlélet kialakítására a mindennapi életünk során:

    - természetes és újrahasznosított anyagok használatára óvodánk dekorációinak elkészítése, 
    - a mindennapi tevékenységek során. pl. papírguriga, tojástartó használata-
    - a hulladék szelektív gyűjtése
          - papírlapok gazdaságos felhasználása
          - villany, víz takarékos használata
          - vásárlás során újrahasznosított papír vagy vászontáska használata

 
 • Részt veszünk a jeles napok (Víz világnapja, Föld napja, Madarak és Fák Napja) alkalmából szervezett országos rajzpályázatokon, minden csoportunk plakátot készít, melyekből kiállítást rendezünk.
   
 • Az állatok védelmére, megóvására is nagy hangsúly fektetünk:
     - az Állatok Világnapja alkalmából „kisállat bemutatót” szervezünk, ekkor a gyerekek testközelből  ismerkedhetnek meg az otthon tartott állatokkal
        - Madáretetők, madárodúk kihelyezése, téli időszakban a madarak élelmezéséről, nyáron az itatásukról való folyamatos gondoskodás.
        - Interaktív programok szervezése a gyerekeknek az állatok életéről, védelméről.


Célunk, hogy egy élhető környezet megteremtésére való igényt alakítsunk ki a gyermekekben– az egyszerűség, környezetbarát szemléletet tükrében.