Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Fácán Tagóvoda

 

          Óvodánk új, korszerű és modern épületben kezdte meg működését 2018 szeptemberében, Érd kertvárosi zöld övezetében. Helyi adottságaink lehetővé teszik a közvetlen és tágabb környezetünk megismerését is. A környékünkön megtalálhatóak háztáji állatok, veteményes és virágos kiskertek illetve mezőgazdasági területek is, melyeket rendszeresen látogatunk séták alkalmával.
        Hosszú évek óta tudatosan készülünk arra, hogy az óvodánkba járó gyermekeinkbe elültessük és közös programok keretein belül szüleiknek is átadjuk a természet iránti szeretetet, annak megóvását, környezetünk védelmét.   Közös program keretein belül minden évben az óvoda hagyományait követve, szeptember közepén tartjuk a gyümölcskarneválunkat, majd még ebben a hónapban a szülők bevonásával és támogatásával megszervezzük óvodánk udvarának szépítését és rendezését. Az év folyamán a jeles napok kiemelt figyelmet kapnak, mint az állatok világnapja, víz világnapja, madarak fák napja, föld napja, méhek napja, környezetvédelmi világnap.
      Minden csoporthoz tartozik külön magaságyás, melybe a gyermekekkel közösen ültetünk hagymás növényeket, palántánkat, gyógy és fűszernövényeket, melyeket folyamatosan gondozunk.  A kicsik megfelelő méretű kerti szerszámokkal tevékenykedhetnek. Óvodánkban megtalálható komposztálásra alkalmas tároló is, melyből a növényeink tápanyagellátását biztosítjuk az év során.
 
          Az óvoda udvarának játékai európai uniós szabvány alapján, környezetbarát alapanyagokból készültek. A nyári melegben a gyerekek fedett terasz alatt, vagy az ilyenkor felállított árnyékolók alatt hűsölhetnek. Nagy meleg esetén beüzemeljük a párakaput. Az udvaron ivókút működik. Kertünk allergiát és mérgezést okozó növényektől mentes.
Épületünk melegvíz ellátásáról a tetőn elhelyezett napelemek gondoskodnak. A takarékos vízfogyasztásra is odafigyelünk, a kancsókban megmaradt ivóvizet, szobanövények locsolására illetve felmosásra használjuk.  A korszerűen kialakított világítást mozgásérzékelővel ellátott rendszer biztosítja.
 
    Csoportszobáink kialakításánál minden hol megtalálható  természetsarok melyeket folyamatosan aktualizálunk. Odafigyelünk a szelektív hulladékgyűjtésre és tárolására is. Szelektív hulladéktárolóink piktogrammal ellátottak, hogy segítsék a gyermekeket az ismeretek elmélyítésében. Óvodánk minden évben megszervezi  a papírgyűjtést, melyben  a szülők is aktívan részt vesznek.
 
 
       Lehetőség szerint kirándulásokat szervezünk a Szigethalmi vadaspark,  a Budakeszi vadaspark,  a Veresegyházi medvepark, Pákozdi arborétum illetve a Dinnyési madárrezervátum területére, melyek kiemelt fontosságúak, hiszen óvodánk már elnyerte a madárbarát óvoda címet. Minden csoportunknak saját madáretetője van, és nagy figyelmet fordítunk a madarak etetésére és itatására.
Hagyományaink bemutatásáról a bejárat mellett elhelyezett népművészeti tárgyakból kialakított „mini skanzen” gondoskodik.
Újrahasznosítás jegyében a megmaradt, de még használható papírhulladékokat használjuk fel különböző tevékenységek keretein belül.
 
           Távlati terveink között szerepel  a zöld faliújság létrehozása, tájékoztatás  az aktuális zöld  hírekről, mezítlábas park kialakítása, előadók meghívása a környezeti, környezetvédelmi nevelés céljainak változatos megvalósítása érdekében. Fő célunk a folyamatos fejlődés és az innovációk megismerése.