Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Tállya Tagóvoda


        Az egészséges életmódra nevelés mellett fő célunk és feladatunk, hogy a gyerekeket a környezetünk védelmére neveljük.
         Óvodánk kis udvarral rendelkezik, ezért sajnos csak néhány fa, bokor díszíti. A gyerekekben tudatosítjuk, hogy a növények élnek, nem szabad letépni a levelüket, letörni az ágakat, a kérgét leszedegetni. Megfigyeltetjük a növények változásait a különböző évszakokban, felhívjuk figyelmüket a természet szépségeire. Vannak nagyítóink, melyekkel a rovarokat, bogarakat nézegetünk. Ha a csoportszobában pókot, hangyát találunk, nem tapossuk össze, papírra csalogatjuk és kivisszük az udvarra. Ilyenkor mindig mondjuk, hogy: most megmentettük a kis állat életét! Természetsarok díszíti mindhárom csoportszobánkat. Ide az évszakra jellemző természet kincseit gyűjtögetjük.
             Gyakran elsétálunk a tóhoz, ami a Balatoni úton található, nem túl messze óvodánkhoz. Itt nemcsak szép, hatalmas fákkal, bokrokkal, virágokkal találkozunk, hanem madarakat is láthatunk, a tóban úszkáló kacsákban gyönyörködhetünk, de aranyhalakat, teknősöket is megfigyelhetünk. Felhívjuk a gyerekek figyelmét, hogy nem szabad őket etetni, mert ezzel az életüket veszélyeztetjük.                     
             Tavasszal, balkonládákba virágokat, muskátlit, árvácskát, százszorszépet, szegfűt, stb. ültetünk a gyerekekkel együtt. Ezeket kihelyezzük az ablakokba. Gondozásukba bevonjuk a gyerekeket is, szívesen öntözgetik. Egy szülő a muskátlik átteleltetésében is segített. Az ősszel ültetett Árvácskák még most is pompáznak. 

            Télen madáretetőket helyeztünk ki, amit felújított, lefestett Anna néni. Magokkal, dióval, almával, szalonna bőrkével töltögettük, a madarak nagy örömére. Sok fekete rigót, verebet, cinegét, szajkót láthattunk. Még egy galamb is erre tévedt, sőt egy szarka is gyakran ellátogat hozzánk. Újrahasznosítással készítettek a Méhecske csoportos gyerekek a madaraknak eleségtartót. A papírhengert zsírral kenték be, majd megforgatták madáreleségbe, madzagot tettek rá és felakasztották a fa ágára. Nagy élmény volt látni, ahogy a fekete rigó csipegetett róla.      
                                                                                        
             Igyekszünk a környezetünket rendben tartani. Ősszel a gyerekek szívesen söprögetik a lehullott leveleket. Tavasszal a bokrok alól takarítjuk ki az elszáradt hulladékot. Az udvari játékokat, most a tavasz beköszöntével, szétválogattuk, tavaszi nagytakarítást végeztünk. A javítható játékokat külön tettük. Anna néni két nagy udvari autót újított fel, férje segítségével. Kicserélték az elkorhadt, és eltört fa léceket, lefestették, új kormány került rá, még lámpája is lett. Egészen megújult! A gyerekek örömmel, ültek bele. A tönkrement műanyag játékokat, motorokat szelektív hulladékgyűjtés során elvitték, a fémhulladékot egy szülő vitte el a méhtelepre.                                  
      Felhívjuk a figyelmet az energiatakarékosságra. Vízhasználat: ne folyassuk feleslegesen a vizet. A poharunkba próbáljanak annyi vizet önteni a gyerekek, amennyi szükséges a fog,- és szájápoláshoz vagy amennyit megisznak. A lámpákat csak akkor kapcsoljuk fel, amikor szükséges. Örülünk a természetes fénynek, a napsütésnek, sokkal egészségesebb a szemnek is.       Igyekszünk környezetünket tisztán tartani. Beszélgetünk arról, hogy a szemetet, a hulladékot nem szabad eldobálni, a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe kell elhelyezni. Már évek óta a papírhulladékot külön gyűjtjük. Ebben a tanévben már a műanyagot is. Csoportszobánkba szelektív hulladékgyűjtő edények vannak elhelyezve. A gyerekek többsége tudja, hogy melyik színűbe mit kell tenni. A kis gyűjtőedényekből a nagy szelektív kukákba kerül az összegyűjtött hulladék.        

       Séták alkalmával a gyerekek már észreveszik az eldobált szemetet, rosszallásukat fejezik ki emiatt. Gyűjtjük a kupakokat. Egy beteg kisfiú gyógykezelésének összegéhez szeretnénk ezzel hozzájárulni. Kupakgyűjtő,,házikó” is készült erre a célra. A gyerekek örömmel rakosgatják bele a színes kupakokat, amiket otthonról hoztak. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy tudatosítsuk a gyermekekben a környezetünk védelmének fontosságát, hogy megláttassuk velük a természet szépségét, hogy rácsodálkozzanak a természet kincseire.


 
,,Ez a Föld, ez ád nekünk otthont, ide születtünk, itt pihenünk meg.
Kell, hogy érezd, hogy óvjad, hogy féltsed, kapaszkodva bele
Az élet minden erejével, a szeretetünk ezernyi gyökerével,
Hogy örömmel töltse el létük a szívünket, az életünket.
Hát kérlek Titeket, Emberek, óvjuk, féltsük, szeressük ezt a Földet!”
(Szatmári Delina)