Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Tündérkert Tagóvoda

 
          Óvodánk családi házas övezetben található. Tágas udvarral rendelkezik, ahol gyümölcsfák, örökzöld növények, virágoskert, veteményes kert, sziklakert, gyógynövények mind megtalálhatóak. Így a gyermekek természetes környezetükben figyelhetik meg az évszakok változásaitól függően a különböző növények fejlődését, és a gyümölcsök érését.
Óvodánk arculatát is ezek alapján választottuk „KERTBARÁT” óvodának.
               Célunk a környezetbarát életvitel, a környezettudatos magatartás igényének kialakítása a fenntartható fejlődés elveinek érvényesítésével. Szűkebb és tágabb környezetünkben a felelős együtt gondolkodás és cselekvés kialakítása, a külső világ tevékeny megismerésére nevelés. A környezet és természetvédelem pozitív szemléletének alakítása, a családok környezettudatosságának formálása. Programunk életmódot, gondolkodást, viselkedésmódot, a természet kincseinek ésszerű és mértéktartó felhasználását közvetíti a gyermekek számára.
Az óvodáskori megismerő tevékenységben az indirekt tanulás forrásainak van döntő szerepe, mely források közül kiemelkedik a tapasztalás, vagy ha igazán érzékeltetni kívánjuk, a „megtapasztalás”. A gyermek az élmények szintjén éli meg az „élettanulás” lehetőségeit. S mikor lesz élményszintű a világgal történő találkozása? Ha arra kap ösztönzést, hogy próbálja felfedezni a környezetét, kutassa, és keresse: „mit üzen” neki érzékszervein keresztül, élő, eleven kapcsolatok kialakítását serkentve. 
 
Miként is történik a környezettudatos nevelés  tagóvodánkban?
 • Olyan környezettudatos magatartást igyekszünk kialakítani, mely kiterjed a természet védelmére, valamint az energiatakarékosságra. A szelektív hulladékgyűjtés biztosított az óvoda egész területén belül.
 • A csoportszobákban és az irodában is papír és műanyag szelektív hulladékgyűjtők vannak elhelyezve. A műanyag kupakokat külön gyűjtjük, amit jótékonysági célokra ajánlunk fel.
 • Az étkezésnél megmaradt vizet kancsókban gyűjtjük és ezzel locsoljuk a növényeinket, palántákat.
 • A környezettudatos gyermeki szemlélet kialakításának feltétele a szűkebb és tágabb környezetünk megismerése, szeretete. Olyan szokásokat igyekszünk kialakítani, melyek megalapozzák a környezetüket óvni akaró és tudó felnőttek szokáskultúráját. 
 • A külső világ tevékeny megismerését alapvetően az évszakok, a kerti munka, különböző ünnepek, környezetvédelmi-, zöld napok és néphagyományokat őrző jeles napok határozzák meg, 
 •  Ennek érdekében, környezeti adottságainkat kihasználva nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy óvodánk tágas udvarán, melyben a gyümölcsfák (körte, szilva, cseresznye, meggy) mellett megtalálhatóak a térségünk jellegzetes őshonos (nyírfa, hársfa, nyárfa, kőris, juhar), és idegenhonos –invazív- (akác, csörgőfa) fái, a gyermekek természetes környezetükben figyelhetik meg a különböző növények fejlődését, és az évszakok változásának hatását a növényekre, a kertben élő rovarokra.
 • A gyerekek megfigyelhetik a gyümölcsök fejlődését, érését, szüretelésük után gyümölcssalátát, kompótot is készíthetnek belőlük. Minden csoportnak kis veteményes kertet alakítunk ki raklapok újra hasznosításával, így a gyermekek naponta figyelemmel kísérhetik a növények fejlődését. A gyermekek megismerkedhetnek a növények gondozásának módjával, (locsolás, gyomlálás) a szerszámok (kapa, gereblye, ásó) használatával. 
 •  A kiskertekben kora tavasztól frissen fogyasztható zöldségeket (saláta, hagyma, retek, paradicsom paprika) termesztünk. Az udvar másik részében gyógynövényeket termesztünk, gondozunk (citromfű, sarkantyúka, fodormenta, körömvirág, levendula). A zöldségeket étkezéseknél vagy salátába téve fogyasztjuk. A gyógynövényekből teát, álomhozó párnát készítünk. 
 • Fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását, melybe beletartoznak óvodánk saját hagyományai (Egészségnap), valamint a néphagyományok közül a szüreti mulatságunk.
 • Az egészségnapunkon a szülők is részt vesznek, ahol számukra mindig egy előadást szervezünk az egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatosan. Ezután mindenki a gyermekével közösen készíthet vitaminfalatkákat, turmixokat, gyümölcsleveket, gyógyteát.
 • A szüreti zenés mulatságunkon mustot préselünk, kézműves tevékenységek közül választhatnak a gyermekek, amelyet táncházzal szoktunk zárni.

  A „zöld napok” közül minden évben megtartjuk az Állatok világnapját, a Víz világnapját, a Föld napját és a Madarak és fák napját.
 • Állatok világnapja alkalmából kirándulásokat szervezünk az egész óvoda részvételével.
 • A víz világnapjához kapcsolódó játékos ötletekkel, feladatokkal alakítjuk ki azokat a szokásokat, ismereteket, amelynek birtokában a gyermekek tudatosan tudnak majd viszonyulni a víz használatához, óvják a természetben található vizeket azok élőlényeit. 
 • A Föld napján udvarunkba újabb növényeket, virágokat, fákat ültetünk a szülők részvételével. Részt veszünk a városi rendezvényen, a Főtéren. A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatosan ügyességi feladatokat szervezünk az udvaron.
 • Madarak és fák napja alkalmából játékos vetélkedőt szervezünk a nagycsoportosoknak.