Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Tündérkert Tagóvoda bemutatkozása

 
                    A Tündérkert Tagóvoda Érd központi részén, családi házas övezetben található. Az épület maga is családi ház jellegű, 2019-ben az udvarral együtt teljes körű felújításon esett át (tetőcsere, burkolatcsere, fűtéskorszerűsítés, festés, vizes blokkok cseréje, udvari játékok telepítése, udvarrendezés). A felújítás során kialakításra került egy logopédiai szoba, felnőtt öltöző és egy szertár is. Eszközparkunk jól felszerelt, fontosnak tartjuk állagmegőrzését és bővítését, melyhez pályázati lehetőségeket is kihasználunk.

        Óvodánk tágas udvarral rendelkezik, ahol gyümölcsfák, az örökzöld növények, virágoskert, veteményes kert, sziklakert, gyógynövények mind megtalálhatók. Így a gyermekek természetes környezetükben figyelhetik meg az évszakok változásaitól függően a különböző növények fejlődését, és a gyümölcsök érését. Óvodánk arculatát is ezek alapján választottuk „KERTBARÁT” óvodának. Célunk a környezetbarát életvitel, a környezettudatos magatartás igényének kialakítása a fenntartható fejlődés elveinek érvényesítésével. Szűkebb és tágabb környezetünkben a felelős együttgondolkodás és cselekvés kialakítása, a külső világ tevékeny megismerésére nevelés. A természetbarát magatartásra, életmódra nevelés, a környezet és természetvédelem pozitív szemléletének alakítása, a családok környezettudatosságának formálása. Programunk életmódot, gondolkodást, viselkedésmódot, a természet kincseinek ésszerű és mértéktartó felhasználását közvetíti a gyermekek számára.

             Családias jellegű óvodánkban 4 csoport található, melyek egy-egy kerti virágról kapták nevüket: jázmin, margaréta, pitypang, tulipán. Az épületben 13 felnőtt látja el a 96 gyermek fejlődéséhez szükséges nevelő-oktató munkát. Az intézmény előnye, hogy Érd központjához közel található, így gyalogosan elérhető számunkra a közművelődési intézmények nagy része: Gyermekkönyvtár, Zenei könyvtár, Művelődési Központ és a Földrajzi Múzeum.

 
"A gyermekek olyanok, mint a virágok. Az egyiket sokat kell öntözni, a másikat csak ritkán szabad. Az egyik a sok napot kedveli, a másik árnyékos helyen is virágzik. Vannak könnyen alkalmazkodók és érzékenyebbek. Ha mindegyikkel ugyanúgy bánok, az egyik kivirul, a másik elszárad.Mindegyiknek van levele, szára, virága - hasonlóak, de mégis különbözőek. Mindegyikük gondoskodásra éhezik, egyéni bánásmódra. Nem attól fejlődnek, hogy mellettük ülök egész nap, hanem attól, hogy a számukra megfelelő gondoskodást kapják. Van köztük árvácska, petúnia, muskátli, leander, krókusz, kardvirág és rózsa. Az egyik hamarabb nyílik ki, a másik később, de mindegyik különleges, mindegyik egyedi. Nem hasonlíthatom össze őket egymással. Nem jobb a hatalmas kardvirág, mint az apró árvácska. Csak más. Nem erőltethetem, hogy virágozzék hamarabb a rózsa, hiszen az árvácska már rég kibújt, most már neki is itt lenne az ideje. Csak annyit tehetek, hogy megismerem őket, rájövök, hogyan érzik a legjobban magukat a kertemben, a nekik megfelelő, egyéni módon gondoskodom róluk, és gyönyörködöm bennük, ahogyan nőnek, erősödnek, kivirágzanak."
(Friedrich Fröbel)

 
Szabó Erika 
tagintézmény-igazgató