Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Bemutatkozik a Kutyavári Tagóvoda


         Az óvoda 1976-ban épült Érd dombos kertvárosi részében. Nevünket az épülettől párszáz méterre található Kutyavár romjai ihlették.
2013-ban Európai Uniós támogatás segítségével bővítették és korszerűsítették az épületet. Jelenleg 10 csoporttal működünk 4 szinten (félemeletek), ahol 297 gyermek nevelését, gondozását valósítjuk meg. A csoportok – a környezettudatos szemlélettel összhangban - erdei állatok neveit viselik: Méhecske, Süni, Nyuszi, Csiga-biga, Róka, Őzike, Mókus, Bagoly, Mackó, Pillangó. Csoportjaink között homogén és vegyes korosztály egyaránt megtalálható.
    Csoportszobáink berendezése 90%-ban fából készült bútorokból áll, elrendezésük a gyermekek életkori sajátosságainak és igényeinek megfelelőek, esztétikusak, hangulatuk minden csoportban az ott dolgozó felnőttek személyiségét tükrözik. Dekorációinkat a környezettudatosságot szem előtt tartva készítjük, legtöbb esetben saját kezűleg, a gyermekek bevonásával.A felújítás során tornaszobával, sportszertárral, logopédiai és egészségügyi szobával bővült az épület, 2017-ben pedig egy sószobát is kialakítottunk, melyet rendszeresen látogatunk a gyermekekkel.
Az intézménybe való bejutás akadálymentes, a földszinten mozgáskorlátozott mosdó is található. A látássérültek tájékozódásának megkönnyítésére Braille írással is megjelenítették a helyiségek neveit. A hallássérültek kommunikációjának segítése érdekében 2 teremben speciális eszköz áll a rendelkezésükre. Az épület két oldalán emeletenként egy hatalmas terasz biztosítja a szabad levegőn történő játszást, fejlesztést.
         Udvarunk zöldövezeti környezete lehetőséget ad a gyermekek számára sok időt tölteni a szabadban, friss levegőn, ősfák árnyékában. Óvodánk udvarának talaja nagy százalékban füves, földes, burkolata részben beton, térkő és gumitégla.
Az udvar három részre oszlik: közepes méretű (kb. 100 gyermek befogadására alkalmas) első udvar, két csoport számára ideális méretű középső, és akár 150 gyermek játszóteréül szolgáló, hatalmas hátsó udvar.  Növényzetének kialakítása igazodik a mindennapi szabad levegőn történő időtöltés formáihoz, a növények biztonságosak a gyermekek számára.
      A mindennapok során célunk a gyermekek sokoldalú, harmonikus fejlődésének elősegítése, kibontakoztatása, a gyermeki személyiség életkori és egyéni sajátosságait figyelembe véve. Segítünk abban, hogy minden gyerek képességének megfelelő, számára kedvező tevékenység által gazdagíthassa személyiségét és a közösséget. Nevelésünket demokratikus óvodai légkörre építjük, amely gyermekközpontúságon alapul.
   Pedagógiai Programunkban célunk a környezettudatos nevelés. Szeretnénk, ha a gyermekek megszeretnék, tisztelnék a természetet, megismernék a természet értékeit, az egészséges életmód alapjait. Környezettudatos magatartás kialakítására törekszünk, a fenntarthatóságot segítő életvitel megismerése, gyakorlása fontos feladatunk a mindennapokban. A környezettudatos magatartás megalapozását, az egészséges életmódra való törekvést, a környezetvédelem fontosságát szem előtt tartva 2014-ben megpályáztuk és elnyertük a Zöld Óvoda címet, amit 2017-ben, majd 2020-ban újabb sikeres pályázat révén megtartottunk. A mindennapi tevékenységek mellett kiemelt fontosságúak óvodánkban a Zöld Jeles Napok (Autómentes világnap, Állatok világnapja, Földünkért világnap, Újra papír világnapja, Víz világnapja, Egészségügyi világnap, Föld napja, Madarak-fák napja). Természetjáró szakkör keretében havi rendszerességű programunk a Budakeszi Vadasparkkal együttműködésben a gyermekek által kedvelt természetismereti foglalkozás. Az interaktív foglalkozások szakképzett zoopedagógus kolléga közreműködésével kerülnek megrendezésre az óvodában és Budakeszin a Vadasparkban.
      Óvodai életünket továbbá színesítik a megrendezésre kerülő bábműsorok, zenés előadások, délutáni fakultatív foglalkozások (foci, TSMT torna, zeneovi, hulahopp, sakk, úszás, …stb.), városi rendezvények, kirándulások, szülőkkel közösen megvalósított programok (óvodanyitogató, szüreti mulatság, karácsonyi kreatív délután) és a hagyományos ünnepek (Karácsony, Mikulás, Húsvét, Anyák napja, évzáró, ballagás).
     A szülők tájékoztatására szolgál félévente egyszer a csoportos szülői értekezlet, az egyéni fogadó óra, a szülői szervezet működése, illetve az évente kétszeri egyéni fejlettségmérés eredményének megismerése.

       1997-ben a szülői munkaközösség létrehozta az „Együtt egészségesen” alapítványt. Az alapítványhoz a szülők által felajánlott, illetve az adó 1%-ból befolyt összeggel minden évben a gyermekek sokoldalú és differenciált fejlesztését támogatjuk, melynek köszönhetően élményekben gazdag, változatos tevékenységeket tudunk biztosítani.
 

Csernyák Györgyi
tagintézmény-igazgató 

Érd, 2021.